top of page
  • acilistatistik

İstatistik konusunda yapılan genel hatalar

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2019

1. Çalışmanın en başında yani tasarım aşamasında bir uzman istatistikçiye danışmamak. Tüm araştırma bittiğinde veya sonuçlar toplandığında bir istatistikçiye gidilmesi ve analizlerin yapılmasının istenmesi; bu aynı otopsi yapmaya benzer istatistikçi size deneyin nasıl öldüğünü anlatacaktır.

2. Örneklem seçimindeki hatalar; eksik sayıda örnekle çalışmak sonuçlarınızı etkileyecektir.

3. Amaçlar doğrultusunda planlanan çalışmada yanlış veya uygun olmayan bir ölçme aracı kullanmak (ölçek)

4. Bulgular kısmında belirli bir testi kullanma isteği; Araştırmacılar bazen ısrarla belirli testleri kullanmak isteyebilirler. Örneğin " mutlaka regresyon analizi yapmalıyım" diyen bir araştırmacı ilk önce çalışmadaki amaçlarına bakmalıdır. Her test her veri seti için her zaman uygun olmayabilir. En basit testler için bile bir çok varsayım bulunmaktadır.

5. Yanlış analiz yöntemlerinin seçimi; veri türünün ve analizlerin temel varsayımlarına dikkat edilmemesi

İpucu:

Güvenilir bir istatistikçiye danışın, bir testin daha önceden birçok çalışmada yapılması doğru olduğunu, hiç yapılmaması da yanlış olduğunu göstermez. Size analiz konusunda düşük ücret veren kişi ile çalışmak her zaman sizi memnun etmeyebilir. Görüştüğünüz kişinin istatistikçi olduğunu anlamaya çalışın basit sorular sorun. Eğer bu sorulara yanıt veremiyorsa anlayın ki o sadece bir satıcıdır. Güvenilir hizmet için www.acilistatistik.com




54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SPSS

bottom of page